Kronika naší chovatelské stanice

04.09.2012 23:40

 

Kronika naší chovatelské stanice
 
1986 - v září jsme na domovním dvoře našli hladové černé kotě, které šlo k nám a nikomu nepatřilo. Nakrmili jsme ho a vzali domů do té doby, než si ho někdo od nás vezme. Dominika, jak jsme uhlově černou kočičku pojmenovali, nám rychle přirostla k srdci a když došlo na její předání novým lidem, rozhodli jsme se, že ji už nedáme.

1988 - protože jsem již měli zkušenosti z výstav koček s perskou kočkou, jež vlastnila babička a také jsme byli členy chovatelského klubu, vzali jsme Dominiku na výstavu do třídy noviců (určené pro zvířata bez PP odpovídající standartu). Po úspěšném absolvování dvou speciálních výstav získala experimentální průkaz původu. Na první speciální výstavě, kde již soutěžila s ostatními, získala titul nejlepší krátkosrstá kočka, nejlepší krátkosrsté zvíře mladého chovatele a nejlepší krátkosrsté zvíře vůbec. Na další, tentokrát již mezinárodní výstavě, dostala svůj první CAC, stala se vítězem rasy, byla nominována a vyhrála BIS op.sex - nejlepší krátkosrsté zvíře opačného pohlaví. Po zdravotních potížích se na delší dobu nezúčastňovala výstav. Také jsme chtěli po ní odchovat koťátka. Ani to se neobešlo bez problémů se zdravím. Opakované krytí naší Dominiky modrým kocourem nevyšlo

1989 - počátkem roku jsme zakoupili další kočku-již dospělou modře tygrovanou Lycii, která by se mohla uplatnit v chovu, když Dominika měla problémy. S Lycií jsme se zúčastnili mnoha výstav. Také její krytí modrým kocourem nedopadlo dobře - koťata se narodila defektní. Dominiku jsme mezitím nechali nakrýt bílým různookým kocourem, ale po úrazu o koťata bohužel přišla. Podařilo se nám zachránit opuštěné kotě z továrny ČKD, kde se narodilo a přišlo o sourozence i matku. Červeně tečkovaný kocourek Carino se k nám dostal ve velmi zbědovaném stavu, ale podařilo se nám z něj vypiplat pěkného kocoura. Následky strádání v mládí však nese dodnes (i po kastraci je velmi hubený), za to neskutečně mazlivý a vděčný.
Kvůli své štíhlé figuře neprošel třídou noviců jako evropský kocour, a tak se účastnil mnoha výstav ve třídě domácích koček, kde i vyhrál.

1990 - v březnu se konečně narodil náš první vrh evropských koťat - Dominika byla znovu na krytí u bílého různookého kocoura Bella z Kajetánky. Z tohoto spojení vyšlo pět koťat - černá kočička a kocourek, bílá kočička a dva bílí kocourci - všichni s oranžovýma očima. Jednoho bílého kocoura-Akaye jsme si ponechali do chovu, ostatní našli nový domov v Čechách a černá kočička v Rakousku. Obě kočičky se pak zůčastnily několikrát výstav, kde měly úspěch.

1991 - krytí černé Dominiky černým kocourem nevyšlo, kočka potratila, stejně jako dříve s modrým kocourem . V červenci se narodila další generace evropanek z našeho chovu - kočka Lycia měla 4 koťata s bílým kocourem našeho chovu Akayem. Modře mramorovanou kočičku Bellis, která po úraze opařením jako malé kotě měla trvalé následky, jsme si ponechali. Modrého, černého a modře mramorovaného kocourka jsme prodali. Objevili se na několika výstavách jako koťata i v dospělosti.
V prosinci se ze stejného spojení narodila 4 koťata - bílé kočičky s oranžovýma očima. Jednu - Caricu jsme si ponechali, další našly nové domovy. Po čase se však dvě z nich k nám vrátily, jedna - Candia si nezvykla na nové prostředí, další - Cleu si nevyzvedl po hlídání majitel, který zůstal v zahraničí.

1992 - 1995 - protože u nás žilo již dost zvířat a zájem o evropská koťata byl malý, přestali jsme odchovávat koťata. Akaye jsme dali kastrovat a vystavovali jsme ho úspěšně na mnoha výstavách u nás i v zahraničí, kde byl často i nominován. V roce 1999 získal nejvyšší možný titul evropský šampion. Nepříbuzných kocourů k našim kočkám byl nedostatek a celkově chov evropanů upadal. V tuto dobu jsme alespoň jezdili s našimi kočkami na výstavy a získávali tituly. Pokusy o opakované krytí černé Dominiky černým a modrým kocourem opět nevyšly.

1995 - po přestěhování došlo k rozdělení chovu. Rodiče si ponechali spíše starší zvířata - Akaye, Lycii, Carina, Bellis a Candii.
Podařilo se uchovnit téměř zapomenutého modrého kocoura ze staré známé chovné stanice Z Boroviny. Z prvního vrhu s Cleou se narodil bílý různooký kocourek, který však uhynul na zápal plic.

1996 - ze dvou vrhů modrého kocoura s našimi bílými kočkami Caricou a Cleou se narodila celkem čtyři koťata - 2 modré kočičky,1 modrý kocourek a 1 bílý kocourek. Modrou kočičku Denisu jsme si ponechali, ostatní našli nový domov u chovatelů a uplatnili se v dalším chovu.
Krytí modré tygrované Lycie modrým a černě mramorovaným nepříbuzným kocourem se nezdařilo.

1997 - první účast na světové výstavě v Budapešti v březnu skončila neúspěšně. Modrá Denisa, jediná ve své barvě, titul nedostala. Navázali jsme kontakt s finskou chovatelkou, kde je chov evropanek široce rozšířený a na špičkové úrovni.
V létě jsme importovali z Finska červeného stříbřitého mramorovaného kocoura FIN*Delicatin Hiddeniitti - Hityho, absolutně nepříbuzného na všechny kočky u nás. Byl to vůbec první import této rasy u nás.
Na podzim se modré Denise narodila 2 koťata po černě mramorovaném kocourovi z chovné stanice Z Chebu, který měl již 2 generace plně známých a nepříbuzných předků stejně jako Denisa. Tudíž byl tento vrh vůbec první u nás s normálním ( ne experimentálním) průkazem původu s plně známými 3 generacemi předků. Obě kočičky se dostaly k chovatelům - modře mramorovaná k nám a černě mramorovaná do Německa, kde později rozšířila chov dvěma vrhy s naším finským kocourem a slavila velké úspěchy na výstavách u nás, v Rakousku i Německu.
Koncem roku se narodilo první kotě po importovaném kocourovi - bílá kočička po naší bílé Clee. Několikrát se již ukázala na výstavách.

1998 - další bílá kočička po Hitym a bílé Carice. Zúčastnili jsme se s ní jako s kotětem několikrát výstav, kde byla často nominovaná mezi nejlepší . Protože vypadala velmi nadějně, ponechali jsme si ji pro další chov. Její matka Carica byla kvůli zdravotním problémům kastrována.
Na podzim se v Chebu konala poprvé speciální soutěž evropských koček. Zúčastnili jsme se se šesti kočkami, z nichž tři vyhráli ve své kategorii. Černá Dominika se stala nejlepším veteránem, bílá Helen nejlepším kotětem 6-10 měsíců a Hity nejlepším kocourem. Nejlepší kočkou a rovněž vítězkou BIS se stejně jako naše Helen stala námi odchovaná černě mramorovaná Frida z Něměcka.
Ve stejný večer se bílé Clee narodil další vrh po Hitym - dva černí stříbřití mramorovaní kocourci. Oba se dostali k novým majitelům - chovatelům, kteří se s nimi účastní výstav a odchovávají potomstvo.

1999 - v Praze se konaly další dvě speciální soutěže evropských koček. Vystavovali jsme již menší počet zvířat. Stříbřitý mramorovaný kocourek - kotě vyhrálo cenu nejlepší evropské zvíře a kotě v obou soutěžích, bílá Helen byla nejlepší evropankou a dostala zvláštní cenu od finských chovatelů, kteří se se svými zvířaty soutěže též zúčastnili.
V březnu jsme jeli s kocourem Hitym do Polska na další světovou výstavu, kde uspěl a získal titul. Setkali jsme se i s jeho finskou chovatelkou.
S Denisou, Helen a Hitym jsme jezdili na řadu výstav u nás i v cizině a zaznamenávali občasné úspěchy v podobě nominací i vítězství BIS.
Na další speciální soutěži evropských koček v Ostrově nad Ohří jsme přihlásili 4 zvířata, z nichž 2 výhrála svoji katergorii - Helen nejlepší kočka, Akay nejlepší kastrát. Dcera Hityho a Fridy z Německa se stala vůbec nejlepší evropankou výstavy.
Bílá kočka Clea porodila bílého modrookého kocourka, otcem byl opět Hity. Našel nové majitele mimo Prahu.

2000 - bílé Helen se narodil vrh 4 koťat - kocourků - 1 černý stříbřitý mramorovaný a 3 bílí. Jejich otcem se stal Hity, byla to tedy příbuzenská plemenitba. Jako malí se ukázali několikrát na výstavě, všichni našli nový domov. Jeden z nich nedlouho potom po úraze zemřel. Jeho bratr, který ho pak nahradil, se již stal otcem koťat a úspěšně absolvoval řadu výstav s několika nominacemi.
Také Clea měla s Hitym koťata - bílou kočičku a nevšední stříbřitou černě želvovinovou mramorovanou kočičku. Bílou si koupili noví majitelé, stříbrnou Karen jsme si nakonec nechali.
I Denisa nás potěšila barevným vrhem po Hitym. Stříbřitá černě želvovinová tečkovaná kočička, stejně zbarvená, ale mramorovaná kočička a stříbřitý černě mramorovaný kocourek jsou všichni u nových majitelů a byly několikrát vystavovány. Mramorovaná kočička má nyní již vlastní koťata. Kocour také působí v chovu a na výstavách získal řadu ocenění včetně BIS opačného pohlaví.
Březnová světová výstava v Praze nebyla pro nás příliš úspěšná, kocouři Akay a Hity již měli nejvyšší titul hotový a modrá Denisa kvůli zranění titul nezískala.
Podzimní speciální soutěž evropských koček v Chebu přinesla vítězství bílého kotěte od Helen a dcery Hityho a Fridy z Německa.
Celý rok bojovala černá Dominika s rakovinou, operace nepomohla a tak musela být v listopadu uspána. Ztratili jsme velkou kočičí osobnost a jako náhradu jsme si ponechali mramorovanou Karen, která nám ji svým temperamentem připomínala.

2001 - modrá Denisa byla na krytí u modrého kocoura, ale po císařském řezu koťata uhynula. Ani krytí Helen u stejného kocoura nevyšlo.
Hity a Helen dodělali nejvyšší tituly evropský šampion. Také Karen byla na několika výstavách, stala se šampionkou a byla nominována.
Náš Hity se stal otcem koťat i od jiných koček, které u nás byli na krytí, ale ne vždy to vyšlo. Pokaždé si "nepadli do oka".
Helenka na podzimní výstavě v Liberci vyhrála Best of Best 1.-2. místo, což je zatím nejvyšší ocenění, udělené našim kočkám a dostala se tím mezi kočičí elitu.
V říjnu se stříbřité želvovinové mramorované kočce Karen narodila tři koťata-dva stříbřití černě mramorovaní kocourci a jeden stříbřitý červeně mramorovaný kocourek. Jejich otec pochází z Plzně a je červeně mramorovaný s oběma známými rodiči, absolutně nepříbuzný k našim kočkám.
V prosinci nám bílá desetiletá Clea nadělila dáreček. Bez problémů porodila tři bílé oranžovooké kočičky, jejichž otcem byl opět náš Hity. Jedna z nich trpí bohužel vrozenou hluchotou, která se občas u bílé barvy vyskytne. Koťátka už našla nový domov a jedna z nich bude působit v chovné stanici Venustus CZ pí. Kouřilové z Prahy, kde se uplatní při chovu bezsrstých koček sphynx.

2002 - dva potomci Karen - černý a červený stříbřitý mramorovaný kocourek - našli nové majitele v Praze, kde se jim velmi dobře daří. Třetí kotě - černý stříbřitý mramor - má bohužel zřejmě vrozenou vadu štítné žlázy a proto jsme si ho ponechali. Je menšího vzrůstu, proti sourozencům pomalu rostl a je celkově opožděný. Jeho vývoj ale stále pokračuje a tak doufáme, že z něho vyroste celkem normální zvíře, jen o něco později. Do chovu se samozřejmě nehodí.
V únoru dodělala na mezinárodní výstavě v Bratislavě modrá kočka Denisa nejvyšší titul evropský šampion.
Za týden se na výstavě v Praze stala stříbřitá želvovinová mramorovaná Karen mezinárodní šampionkou. Modře tygrovaná 14,5 roku stará Lycia tu vyhrála nejlepšího veterána výstavy.
V říjnu byl kocour Hiti kastrován, protože je po něm již dost potomků.
V listopadu jsme byli nuceni nechat vykastrovat po opakovaném císařském řezu Denisku, které se narodila želvovinová stříbřitá mramorovaná kočička, která je zároveň i posledním potomkem kocoura Hitiho.
Koncem roku se nám po letech vrátila bílá kastrovaná kočka Gloria Prinzesin, kterou její majitelé nemohli mít z důvodu alergie dětí. Špatně se snášela s našimi kočkami a tak jsme pro ni hledali nové páníčky. Jeden pokus u nových majitelů, kteří však již měli doma kocoura, nevyšel.

2003 - V lednu jsme byli bohužel nuceni nechat utratit modře tygrovanou Lycii, druhou zakládající kočku naší chovné stanice, která žila po odstěhování u rodičů. Ukončili jsme tak její trápení, protože trpěla zhoubným nádorem mléčných žláz, který postupně postihl celé bříško. Bylo jí 15,5 roku.
Jako náhradu jsme se rozhodli ponechat poslední odchov po našem kocourovi Hitym a modré Denise - stříbřitě mramorovanou želvičku Queen Mary. Zúčastnila se několika výstav, v Bratislavě se jí podařilo získat titul BIV a po nominaci vyhrála i BIS mláďat.
Kocour Hity soutěžil nadále jako kastrát, v dubnu dodělal v Bratislavě titul interpremior, mimoto byl i 5x nominován a jednou vyhrál BOS.
Bílou Helen jsme nechali opakovaně nakrýt modrým kocourem Diksym, ale bohužel to nikdy nevyšlo. Nakonec jsme ji kvůli zdravotním komplikacím při přenášení koťat museli nechat kastrovat.
Kocourek Mimi zůstal menšího vzrůstu a také jeho chováni se liší od normálních koček. Počátkem roku měl velké zdravotní problémy s pískem v moči a podstoupil těžkou operaci, jeho život byl na vlásku. Nakonec se ale ze všeho dostal a vede u nás spokojený život i přes svoji vrozenou vadu.
Bílou kočičku Glorii Prinzesin, která u nás našla dočasný azyl, jsme zkusili vzít na výstavy. Získala 3x CAP a 2x nominaci, takže získala titul premior. Našli se tam pro ni i noví majitelé, kteří si ji od nás vzali. Zdá se, že bude mít konečně klidný domov.
V listopadu jsme museli nechat ukončit trápení domácího kocoura Carina. Ve věku 14,5 roku mu selhával metabolismus a neměl naději na uzdravení. Ještě v únoru vyhrál v Praze soutěž domácích koček a byl v plné kondici.

2004 - Zkusila jsem vzít kastrovanou bílou Helen na výstavy. Byla úspěšná, hned poprvé získala titul BIS opačné pohlaví a tak jsme s ní jezdili dále. Vrcholem byla účast na letošní světové výstavě ve Vídni, kde byla nominovaná. Zatím letos udělala titul mezinárodní premior.
Její otec Hiti se také několikrát zúčastnil výstav v kategorii kastrátů, kde byl nominovaný a dodělal titul grandinterpremior.
Naše želvička Karen se věnovala mateřským povinostem, v dubnu se jí narodilo kotě - kočička Rosa stejně zbarvená jako Karen - stříbřitá mramorovaná želvovinová. Otcem se stal červeně mramorovaný kocour IC. Merlin-Koettkenung. Rosa nyní působí v chovu německých rexů v outcrosovém programu u chovatelky pí. Edel v Německu. Snad oživí krev tohoto vzácného plemene.
Naše druhá stejně zbarvená kočička Queen Mary dodělala titul šampionka a prvně v životě se stala matkou - hned napoprvé pět koťátek. Otcem je modrý IC. Diksi.

2005 - Vrh po Queen Mary našel hodné páníčky a tři z nich se začali objevovat i na výstavách a snad se uplatní i v chovu. I nadále jsme brali na výstavy bílou kastrovanou Helen, která byla vždy nominovaná a získávala certifikáty na titul grandinterpremior, stejně jako jejího otce Hityho, který se kromě nominací a certifikátů na nejvyšší titul evropský premior stal i nejlepším veteránem výstavy. Queen Mary dodělala na výstavě ve Valticích titul mezinárodní šampion a získala i BIV. Karen na stejných výstavách získala další certifikáty pro nejvyšší titul evropský šampion a také získala BIV. Hned po této výstavě cestovala do Rakouska na krytí ke stříbřitému černě mramorovanému kocourovi, původem z Itálie. Měsíční pobyt za Vídní nezůstal bez následků, nyní se těšíme z jejího (stříbřitého) modře mramorovaného potomka, který má obohatit krev našich evropanů.
Koncem června k nám přibyl nový přírůstek, který našel domov u mé matky-chovatelky. Ujala jsem se zbědovaného nalezence, kterému nedával šanci ani veterinář. Malé černobílé kotě jsem odmítla nechat uspat a pokusila se o jeho záchranu. Přes všechna rizika spojená se zavlečením infekcí mezi ostatní kočky se jeho záchrana u mé matky podařila. Po přísné karanténě, léčbě, absolvování testů na infekční nemoci, očkování a odčervení se z něho vyklubal krasavec, který se snad objeví i na výstavě. Jmenuje se Mates.
Bohužel, stal se náhradou za bílého kocoura Akaye, který za dva měsíce zemřel na selhání ledvin. Mojí matce dělal společnost 15,5 roku a pocházel z našeho prvního vrhu.

2006 - Hity se zúčastnil své poslední výstavy, kde získal 7. titul CAPE a byl nominován. Bohužel, kvůli dlouhodobým zdravotním problémům se již nemohl dále zúčastňovat výstav a k získání titulu evropský premior my chybí pouhé dva CAPE. Z kotěte ze zahraničního krytí vyrostl mohutný kocour Taita a vybarvil se nakonec na modře mramorovanou. Stal se otcem jednoho vrhu s kočkou Queen Mary, kde se narodilo 5 různě zbarvených potomků. Po té byl kastován. Objevoval se na výstavách a byl i několikrát nominovaný. Karen jela do Pardubic na krytí ke kocourovi Floridor Královna noci CZ. Bohužel, přišly problémy při porodu a císařský řez a kastrace. Jediné kotě vzápětí uhynulo.

2007 - Taita dělá výstavní kariéru mezi kastráty-z 6 výstav je 5x nominovaný. A získává titul interpremior. Queen Mary se v přestávce mezi mateřskými starostmi objeví na výstavách a získává další tituly CAGCIB. Na podzim se jí narodí vrh 3 koťat-otcem je krásný stříbřitý černě mramorovaný kocour Floridor Královna noci z Pardubic. Koťátka se dostala k novým hodným majitelům a také se dvě z nich objevují na výstavách. Nechali jsme si kočičku po Taitovi-Uniku Gloriosa CZ a rozjeli se s ní po výstavách. Získala nominaci a titul šampion. Zkusili jsme vystavit i kastrovanou Karen, které k nejvyššímu titulu evropský šampion chybí 1x CACE a kvůli kastraci ho již nemůže získat. Bohužel, v listopadu jsme se museli rozloučit s jednou z našich nejstarších koček-bílou Cleou alias Packou. Odešla v klidu ve spánku ve věku necelých 17 let.

2008 - Taita i Unika se dále objevují na výstavách, občas získají nominaci, Unika je mezinárodní šampionkou. Helen v lednu získala v Bratislavě poslední CAGPIB a stává se grandinterpremiorkou. V létě jsme se museli rozloučit s naším postiženým kocourkem Mimi-jeho zdravotní stav se stále zhoršoval a další život byl plný jen utrpení. I tak si prožil u nás 7 let života, o dost déle, než nám kdysi sliboval veterinář- 1 rok . Na podzim se Queen Mary stala znovu matkou-opět jela ke kocourovi do Pardubic, ale tentokrát ke stříbřitému černě mramorovanému kocourovi Achilleus Ráj CZ. Výsledek-5 krásných koťat, z nich jednu kouřovou kočičku si zamilovala naše dcera a tak u nás Wanilka zůstala. Takový ďáblík se opravdu jen tak nevidí a výborně si rozumí s dětmi.

2009 - Bohužel se vyskytly problémy v soužití naší kočičí skupiny a tak jsme museli najít nový domov pro modře mramorovaného kocoura Taitu a stříbřitou želvovinovou mramorovanou kočku Karen-oba kastráti. Kocoura a jeho matky se v červnu ujal nový majitel z Prahy, kde se oběma dobře vede a mají klid. Unika se opět zúčastnila několika výstav a dodělala titul grandinteršampion a také stihla jednu nominaci. I Wanilku jsme zkusili vystavit. Jako kotě absolvovala tři výstavy a získala rovněž jednu nominaci. Účastí na pódiu udělala radost její majitelce-mojí dceři, začínající mladé chovatelce. Koncem roku stihla dostat i první CAC. Tento rok jsme neměli žádná koťátka, protože do rodiny nám přibyl nový dvounohý přírůstek , který vyžaduje dost času a péče a na koťátka by ho pak bylo málo.

2010 - Unika se objevila jen na dvou výstavách a získala CACS. Wanilka dostala další CAC, ale třetí bohužel ne. Kočička rychle vyrostla a při svém temperamentu nějak zapomněla přibrat na váze. Takže musíme počkat, až pořádně vyspěje. Miláčkovi naší dcery to ale nevadí a dál s ní spí v posteli. V létě jela Unika do Pardubic na krytí ke kocourovi Achilleus Ráj CZ EUR ns 22. Uvidíme, jak dopadnou její první koťátka. Neplánujeme zatím žádné výstavy. Účast na nich je časově i finančně náročná. Při péči o naší pětičlennou dvounohou rodinu a sedmičlennou čtyřnohou rodinu už není obojího nazbyt. Myslíme, že kočky raději ocení kvalitní krmení a veterinární péči,než tituly z výstav.